(Logo)  Programmera JavaScript

Lära sig JavaScript

En översikt över JavaScript faller utanför ramen för den här manualen. För mer information, sök på nätet efter en lämplig förklarande sida, eller se NetScapes guide för JavaScript 1.1.

AWebJS

AWebJS är en fristående JavaScript-tolk, som underlättar utprovning av JavaScript-program som inte baseras på läsarobjekt.

Starta från ett skal

Du kan bara köra AWebJS från ett skal.

Format:
AWebJS filnamn... [ PUBSCREEN namn på allmän skärm ] [ DEBUG ]

Mall:
FILES/M/A,PUBSCREEN/K,DEBUG/S

Filerna i argumentet FILES körs i den givna ordningen, med ett gemensamt variabelutrynne. Det vill säga, globala variabler och funktioner definierade i en fil finns tillgängliga för senare filer (som körs under samma AWebJS-körning).

På skärmen som anges i argumentet PUBSCREEN öppnas felsökningsfönstret samt eventuella felfönster. Förvalt är att öppna dessa fönster på den förvalda allmänna skärmen.

Om du anger argumentet DEBUG kommer felsökaren att startas när varje fil körs.

Speciella funktioner

När ett program körs med AWebJS är läsarobjekt som document och window inte tillgängliga. Eftersom det inte vore vidare användbart att köra ett program utan några möjligheter för in- och utmatning innehåller AWebJS några fördefinierade funktioner för detta.

write, writeln

Skriver ett eller flera uttryck till den normala utdataströmmen (skalfönstret).

Syntax
write(uttryck1 [,uttryck2] ... [,uttryckN])
writeln(uttryck1 [,uttryck2] ... [,uttryckN])
Parametrar

uttryck1 till och med uttryckN är godtyckliga JavaScript-uttryck.

Beskrivning

Funktionen write konverterar varje uttryck till en sträng och skriver ut resultatet till den normala utdataströmmen. Denna utdataström är skalfönstret, såvida du inte har dirigerat om utmatningen från AWebJS.

Funktionen writeln gör samma sak som funktionen write, men lägger till en radmatning efter det sista uttrycket.

När du vill inkludera ditt JavaScript-program i ett HTML-dokument behöver du använda document.write istället för bara write. För att undvika att behöva ändra ditt program, efter det att du har testat klart det med AWebJS, kan du använda följande kod:

function Document()
{
    this.write=write;
    this.writeln=writeln;
}

var document=new Document();

Lägg till de här raderna först i ditt program (och ta bort dem innan du inkluderar JavaScript-programmet i ditt HTML-dokument). Eller spara ovanstående rader i en separat fil och ange filen som det första FILES-argumentet när du startar AWebJS.

När du använder denna kod kan du använda document.write och document.writeln i dina JavaScript-program även när du provar dem med AWebJS.

readln

Läser en rad från den normala indataströmmen (skalfönstret).

Syntax
readln()
Beskrivning

Funktionen readln läser en rad från den normala indataströmmen och returnerar den som en sträng. Denna indataström är skalfönstret, såvida du inte har dirigerat om inmatningen till AWebJS.

Den returnerade strängen har en maximal längd på 80 tecken.

JavaScript-felsökare

Den inbyggda JavaScript-felsökaren gör det lättare att lägga till JavaScript-funktioner till dina egna HTML-sidor. Du kan stega igenom skriptet och undersöka variabelvärden.

Starta felsökaren

Du kan starta felsökaren på två sätt:

För att starta felsökaren för varje JavaScript-kod som körs, markera menyalternativet Kontroll / Felsök JavaScript. Du kan också använda knappen Debug från ett JavaScript-felfönster för att starta felsökaren.

Funktioner

När felsökaren är aktiv körs programmet steg för steg. Du kan ange hur stora dessa steg skall vara.

Överst i felsökarfönstret visas aktuellt radnummer och den aktuella koden. Den "aktuella koden" kan vara vad som helst: en sats, en del av ett uttryck, eller till och med en hel funktion. Observera att koden är resultatet av en bakåtkompilering; den kan se lite annorlunda ut jämfört med källkoden i fråga.

Du kan kontrollera vad som skall hända genom att klicka på en av knapparna i knappraden.

Over Stega över aktuell kod.

Den aktuella koden körs och skriptet avbryts igen efteråt.

Into Stega in i aktuell kod.

Den första delen av den aktuella koden blir den nya aktuella koden. Till exempel, om den aktuella koden är ett block (inom klammerparanteser, {...}) kommer den första satsen i blocket att bli den nya aktuella koden. Om den aktuella koden är en tilldelning kommer operanden på vänster sida om tilldelningsoperatorn att bli den nya aktuella koden.

Observera: Om den aktuella koden är atomär (som ett tal eller en identifierare) utförs koden och skriptet avbryts igen.

Test Prova aktuell kod.

Den aktuella koden utförs men den aktuella koden ändras inte. Resultatet av koden visas i resultatfältet längst ned i felsökningsfönstret.

Observera: den här funktionen har sidoeffekter! Om värdet av variabeln ändras i den aktuella koden (av operatorer som = och ++) är denna ändring permanent.

Run Kör skriptet.

Felsökningsfönstret stängs och skriptet körs utan fortsatta avbrott.

Stop Stoppa skriptet.

Felsökningsfönstret stängs och skriptet stoppas.

Nedanför knappraden finns ett textimatningsfält kallat Expression. Här kan du ange ett godtyckligt uttryck. När du trycker retur evalueras uttrycket och resultatet visas i resultatfältet längst ned i fönstret. Observera: den här funktionen har sidoeffekter! Om värdet på en variabel ändras (av operatorer som = eller ++) är denna ändring permanent.


<- Tillbaka till index.